Relax

“Ik kom maar niet in slaap, ik ben veel te onrustig”

Om te kunnen slapen is een rustig lijf en een rustig hoofd nodig. Maar hoe doe je dat nou?

Een rustig hoofd en een rustig lijf zijn nodig voor een goede slaap. Helaas is er niet een aan/uit knopje die hiervoor zorgt! Om dit te bereiken is voldoende balans tussen inspanning en ontspanning nodig overdag en een opbouw in de avond van actief naar rust zodat je kind makkelijker in slaap kan vallen.

Kinderen verwerken hun dag via spel en bewegen. Zorg dan ook dat je kleintje na het avondeten nog even lekker actief kan spelen. Op de trampoline, schommel, lekker stoeien; alles mag! Daarna plan je nog even 15 minuutjes in voor een wat rustigere activiteit zoals samen een boekje lezen, kleuren, knutselen, puzzelen enz. En dan is het tijd voor het avondritueel. Een ritueel van ong 20-30 minuten wat elke avond hetzelfde is. Op die manier weet je kindje wat er gaat gebeuren en wordt er vanzelf over geschakeld naar slaapmodus.


Heeft je kindje net nog wat meer nodig? Een rustige ademhaling is de sleutel naar ontspanning. Dat komt omdat het een signaal naar de hersenen zendt dat het veilig is en er ontspannen kan worden. Mindfulnessoefeningen, ontspanningsoefeningen, yoga, er zijn veel opties die in principe in grote lijnen hetzelfde werken. Er zijn mooie boekjes die hierbij kunnen helpen zoals ‘Relax Kids- De Wensster’ en ‘Stilzitten als een Kikker’. Probeer samen een ontspanningsoefening waarbij je rustig in en uit ademt, de ogen dicht doet en samen inbeeldt dat je zo licht bent als een blaadje in de wind. Neem zelf de rust en tijd om deze oefening te doen met je kindje en let hierbij op je eigen houding en stem gebruik. Als een ouder daadwerkelijk ontspannen is, lukt dat voor het kind ook veel beter.

Slaaplekker!

Voor algemene vragen kan het contactformulier gebruikt worden. Aanmeldingen kunnen worden gedaan via ons eigen intakeformulier.